Web 3.0, ook bekend als web3, is een nieuwe internetevolutie die recentelijk aan populariteit heeft gewonnen. Web 3.0-definitie kan worden uitgebreid als de evolutie van het internet waarin blockchain-technologie en tokens worden gebruikt om gedecentraliseerde webverbindingen te bieden.
Voorstanders van Web 3.0 stellen dat deze opkomende technologie zal zorgen voor gegevensprivacy en door de klant geprefereerde inhoud. Zal Web3.0 impact hebben op grote technologiebedrijven die profiteren van klantdata? Dit artikel gaat in op Web3-technologie en de voor- en nadelen van deze nieuwe internetevolutie.
Wat is Web 3.0?
In 2014 bedacht Ethereum-medeoprichter Gavin Wood de term ‘web3’. Momenteel is er geen officiële definitie voor web3. Het is gebaseerd op een combinatie van AI, Internet of Things en Blockchain-technologie. Het biedt de gebruiker meer relevante inhoud.
Web3 houdt zich primair bezig met het beschermen van de privacy en veiligheid van de gebruiker. Op het internet van vandaag gebruiken gecentraliseerde bedrijven gebruikersgegevens om hen relevante advertenties te bieden. Adverteerders betalen de bedrijven voor gerichte advertenties. Als gevolg hiervan genereren bedrijven inkomsten met gebruikersgegevens.
Gebruikers zullen meer privacy hebben in web3 omdat apparaten en gebruikers kunnen communiceren zonder tussenkomst van gecentraliseerde autoriteiten of bedrijven en hun CEO’s. Gebruikers zijn de enige eigenaren van hun gegevens en niet-vervangbare tokens zullen worden gebruikt om hen te compenseren. Gedecentraliseerde tokens zoals cryptocurrencies en niet-fungeerbare tokens zijn belangrijk in web3.
Crypto-investeerder Li Jin en schrijver Katie Parrott schetsten de web3-visie op deze manier:
“Als het pre-internet/web1-tijdperk de voorkeur gaf aan uitgevers, en het web2-tijdperk de voorkeur aan de platforms, draait de volgende generatie innovaties – gezamenlijk bekend als web3 – helemaal om kantelen de schaal van macht en eigendom terug naar makers en gebruikers.”
Evolutie van Web 3.0
De evolutie van Web 3.0 zal meer informatie geven over hoe het werkt.
Web1.0:
Web 1.0 markeert het begin van de internetrevolutie. Het was van kracht van 1991 tot 2004. Web1.0 is een verzameling statische pagina’s. Gebruikers kunnen de pagina’s lezen zonder er interactie mee te hebben. Zelfs het opmerkingengedeelte zal functioneren als het grootboek van een bezoeker. Het is als een enorme internetencyclopedie. De informatie werd geconsumeerd door de gebruikers.
Web 2.0:
Web 2.0 wordt gedefinieerd als de periode van 2004 tot heden. Darcy Dinucci was de eerste die de term web 2.0 gebruikte in 1999. Web2.0 is voornamelijk gebaseerd op user-generated content. Het is eenvoudig toe te passen op participatieve cultuur. Gecentraliseerde sociale-mediaplatforms verzamelen en verkopen echter gebruikersgegevens aan adverteerders. Het heeft impact op de privacy van internetgebruikers. Dit tijdperk wordt voornamelijk geassocieerd met gerichte advertenties. Het wordt ook wel het Blogger-tijdperk genoemd.
Semantisch web:
Het semantische web is een datanetwerk dat gemakkelijk kan worden begrepen door machines in plaats van door menselijke operators. In 1999 verwoordde Tim Berners-Lee zijn visie op het semantische web. Tim Berners-Lee definieerde het semantische web als een onderdeel van de web 3.0-standaard. Hij stelt voor om internetdata machineleesbaar te maken. Volgens Tim zullen computers onze dagelijkse activiteiten, zoals handel en bureaucratie, afhandelen. Het is niets meer dan een web van gegevens dat direct en indirect door machines is verwerkt.
Hoe werkt 3.0?
Het begrip van web3 zal worden verbeterd door een basiskennis van blockchain-technologie te hebben. Blockchains zijn niets meer dan een verzameling gegevensopslagblokken. Elk blok bestaat uit drie delen: data, hash en hash van het vorige blok. Hash is niets meer dan een beveiligingscode die, net als een vingerafdruk, een specifiek blok identificeert. De laatste hash-gegevens worden gebruikt om de blokken te verbinden. Als gevolg hiervan is het moeilijk om een hash te manipuleren, waardoor deze zeer veilig is.
Web3 wordt een gigantische database met al onze informatie die het internet zal gebruiken om mensen met informatie te verbinden. Het analyseert alle informatie van internet en geeft ons nauwkeurigere resultaten. Dit komt omdat de browser de informatie op internet kan begrijpen. Deze machine learning biedt de exacte details in plaats van populaire pagina’s.
De gegevens van gebruikers worden opgeslagen in blokken die zijn verbonden door blockchain-technologie. De web3 zal fungeren als een persoonlijke assistent. Hoe meer we het web gebruiken, hoe meer het onze gegevens verzamelt en meer relevante informatie biedt. Web3 zal het internet gebruiken om mensen met informatie te verbinden.
Wie controleert Web3?
Omdat Web3 draait om het decentraliseren van het internetecosysteem, is controlerende autoriteit een grote zorg. Het antwoord is simpel: web3 wordt beheerd door DAO (Decentralized Autonomous Organization). DAO’s zijn zelfbesturende organisaties die geen CEO of president hebben. DAO wordt beheerd door code die is overeengekomen door de mensen die het hebben opgericht. Het is een zelfbesturende organisatie die wordt gestemd door tokenhouders.
De code van DAO wordt gewijzigd zodra een beslissing is genomen. Aandeelhouders kunnen na het stemmen code-upgrades ter goedkeuring indienen. DAO kan dus continu worden geüpgraded om beter te voldoen aan de huidige realiteit. Omdat het open source-code is, kan iedereen ze upgraden en eventuele gebreken herstellen.
Voors en tegens van Web 3.0
Voordelen:
- Eigendom van gegevens – de gebruikers kunnen de gegevens kiezen die ze willen delen.
- Er zullen geen centrale autoriteiten of bedrijven rechtstreeks verbinding maken met de gebruikers.
- Gebruikers kunnen hun gegevens volgen, ze kunnen ook de broncode detecteren van de platforms die ze hebben besloten te gebruiken.
- Het door AI aangedreven web verwerkt onze voorkeuren en geeft ons relevante informatie in plaats van populaire pagina’s.
- Voorkeuren en suggesties zijn gebaseerd op onze gewoonten.
- Gegevens worden opgeslagen op gedistribueerde knooppunten, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over de opschorting van services om technische of andere redenen.
- Betere marketing door bedrijven omdat ze direct verbonden zijn met de gebruikers. herkenbare advertenties.
nadelen:
- Bezorgdheid over eigendom, zoals gesteld door Jack Dorsey, dat durfkapitalisten die meer gedecentraliseerde tokens bezitten, het platform kunnen besturen.
- Meer geavanceerde apparaten zoals AI nodig. De blockchain heeft een geavanceerder systeem nodig
- Moeilijk te reguleren omdat er geen gecentraliseerde autoriteit is.
- Mogelijkheid om cybercriminaliteit te vergroten
- Bestaande websites moeten worden geüpgraded.
- Met elkaar verbonden, zodat iedereen toegang heeft tot de informatie die u online verstrekt.