Het is bijna ondenkbaar om in een wereld zonder internet te leven. En in dezelfde zin is het ook ondenkbaar om geen inhoud op internet te hebben. Achter de duizenden happen van digitale informatie zitten de contentschrijvers en -aanbieders. 

De drijvende kracht achter de contentschrijvers zijn op hun beurt de contentmanagementteams. Om het in alledaagse termen te zeggen: als de contentschrijvers zijn als de filmacteurs, dan zijn de contentmanagers als de regisseurs van de film. De schrijvers zorgen voor de inhoud, maar het zijn de beheerders die de inhoud kanaliseren naar een goede richting en een optimale en beheersbare vorm.

In de cyberwereld zijn inhoud de eindproducten die aan de consument worden geserveerd, dat wil zeggen de bezoekers van een bepaalde website. Nu betekent inhoud gewoon niet de daadwerkelijke inhoud en het onderwerp. De manier waarop de inhoud wordt gepresenteerd, is ook even belangrijk, en het zijn de grafische ontwerpers die de presenteerbaarheid van elk artikel verbeteren.

Dus content schrijven en grafisch ontwerpen zijn de twee belangrijkste aspecten van content management. De primaire taak van het contentmanagementsysteem is om een ​​soepele vermenging van deze twee aspecten tot stand te brengen. Het zijn ook gelijktijdige processen, dus een andere verantwoordelijkheid van het contentmanagement is het onderhouden van de coördinatie tussen deze twee aspecten van de productie.

Het contentmanagementsysteem is ook het kanaal tussen de opdrachtgever en de schrijver en grafisch ontwerper. Het is de verantwoordelijkheid van het contentmanagement om de behoefte en visie van de klant duidelijk uit te leggen aan het creatieve team; op zijn beurt vertaalt de schrijver het idee van de klant in helder en beknopt schrijven, en de grafisch ontwerper drukt het idee uit in visuele vorm. Het eindproduct wordt vervolgens door de contentmanager aan de klant gepresenteerd.

Het web content management combineert ook creativiteit en technologie. De redacteuren in het contentmanagementteam moeten volledig op de hoogte zijn van de nieuwste technologieën die op de markt beschikbaar zijn en deze intelligent gebruiken om de productiewaarde te verhogen en de productiekosten te verlagen.

Na het creatieve proces beoordeelt de redactie van het contentmanagementteam vervolgens het gehele product en verbetert waar nodig om aan de wensen van de opdrachtgevers te voldoen.

Ten slotte en vooral kijken de contentmanagers ook naar de juridische aspecten van de producten. Het is hun verantwoordelijkheid om te controleren of de auteursrechtregels correct zijn gevolgd of niet.

Nu is de inhoud klaar om te worden geüpload naar de server. Het contentmanagement heeft zijn volledige cyclus doorlopen.