Voordat de eerste afbeelding wordt getekend of de eerste regel code wordt geschreven, moet u het budget, het doel, de doelgroep, het ontwerp, de navigatie en de inhoud van de website definiëren. En als dat allemaal gezegd en gedaan is, moet u de marketing definiëren die bezoekers naar uw site zal brengen.

Het klinkt eenvoudig, maar je zou versteld staan ​​hoeveel echt slechte zakelijke websites er zijn. De jouwe is er misschien zelfs een van. Als dat zo is, luister dan. Al bijna tien jaar bouwt en verbouwt mijn bedrijf websites voor elk soort bedrijf dat je maar kunt bedenken: van mom-and-pops tot multinationals. We hebben een paar honderd websites ontworpen (of opnieuw ontworpen) en gaandeweg ben ik tot de conclusie gekomen dat de meeste zakelijke websites jammerlijk werk doen voor hun eigenaren.

Wat is dat, u wist niet dat uw bedrijfswebsite voor u zou moeten werken? Denk je dat het ergens op een server moet staan ​​die digitale ruimte inneemt en digitaal stof verzamelt?

Mis. Elke website, bedrijf of anderszins, moet een doel dienen, en dat is meestal waar de meeste websites tekortschieten. Ze dienen geen enkel doel omdat de eigenaar van de website er nooit veel over heeft nagedacht. Het is niet de schuld van de website. Een website is levenloos. Het is maar wat je ervan maakt. Het enige leven dat een website heeft, is het leven dat de ontwerper en eigenaar eraan hebben gegeven. Als het menselijke element de bouwstenen niet goed definieert, zal de website geen doel dienen en uiteindelijk een digitale dood sterven.

Het bouwen van een effectieve zakelijke website is geen hersenoperatie, godzijdank, want zo verdien ik een aardig percentage van mijn brood. Het bouwen van een effectieve, goed ontworpen website die werkt voor de eigenaar, die daadwerkelijk een doel dient, heeft alles te maken met definitie.

Bepaal het budget
Elke website, hoe groot of klein ook, moet een realistisch budget hebben, waarbij ‘realistisch’ het sleutelwoord is. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik met een potentiële klant heb gezeten toen ze de acht miljoen coole dingen opsomden die ze wilden dat hun website zou doen, om erachter te komen dat hun budget slechts een paar honderd dollar was. Ik heb altijd zin om te zeggen: “Nou, je hebt net driehonderd dollar van mijn tijd verspild, dus hier is je rekening…”

Definieer het doel
Elke website moet een doel hebben. Doel drijft alles: het publiek, het ontwerp, de navigatie, de inhoud en de marketing. Ik zou expres een hele column kunnen doen, maar het volstaat te zeggen dat de meeste websites onder vijf categorieën doelen vallen: het doel om te informeren, te onderwijzen, te entertainen, leads te genereren, te verkopen of een combinatie daarvan. Als u het doel van de website niet definieert, is al het andere gewoon verspilde moeite.

Definieer de doelgroep
Uw doelgroep verwijst naar dat segment van het publiek dat u naar de site hoopt te trekken. Als u bijvoorbeeld schoenen verkoopt, is uw doelgroep iedereen met voeten. Als je nog een stap verder zou gaan, als je alleen damesschoenen zou verkopen, zou je doelgroep vrouwen (met voeten) zijn. Waarom is het definiëren van je doelgroep zo belangrijk? Als u geen idee heeft wie uw publiek is, hoe kunt u dan een website ontwerpen die hen aanspreekt? Uw doelgroep kan zijn klanten, investeerders, werkzoekenden, informatiezoekers, enz. Definieer uw doelgroep en bedenk vervolgens hoe u ze kunt bedienen.

Definieer het ontwerp
ontwerptheorie van websites is de afgelopen jaren veranderd, voornamelijk omdat de zoekmachines nu zware grafische websites negeren en de voorkeur geven aan websites die een minimalistische benadering van design hanteren. Als je naar enkele van de grote jongenswebsites kijkt, zoals GE, Oracle, Raytheon, HP en anderen, zul je zien dat in veel gevallen de enige afbeelding op de startpagina het logo van het bedrijf is. Zoekmachines geven nu een hogere voorkeur aan websites die trefwoordrijke tekst aanbieden boven flitsende afbeeldingen. Vecht niet tegen de designtrend. Jij gaat verliezen.

Definieer de navigatie
Slechte navigatie is de belangrijkste reden waarom websitebezoekers een website verlaten. Navigatie verwijst naar de keten van links die de bezoeker gebruikt om op uw site te navigeren. Als uw site een onlogische navigatiehiërarchie heeft of te weinig of te veel links of simpelweg onmogelijk te omzeilen is, heeft u problemen. We leven in een microgolfmaatschappij. We staan ​​voor de magnetron, tikken met onze voet en staren ons op ons horloge af waarom het zo verdomd lang duurt voordat een zak popcorn knalt. Waarom kan een ei van drie minuten niet in dertig seconden klaar zijn? Als een bezoeker meer dan 3 klikken nodig heeft om naar een pagina op uw site te gaan, moet uw navigatie worden verbeterd.

Definieer de inhoud
Inhoud verwijst naar de informatie op uw website, of het nu gaat om afbeeldingen, tekst, downloadbare items, enz. Aangezien de topzoekmachines niet langer HTML-metataggegevens gebruiken om websites te indexeren, is het van vitaal belang dat de inhoud van uw website veel tekst bevat, beknopt en goed geschreven om de spiders van zoekmachines aan te spreken.

Definieer de bouwmethode
Wie gaat vervolgens de website voor u bouwen? Ga je het zelf doen met behulp van een van de point-and-click websitebouwers of huur je de buurjongen in? Ga je een freelance ontwerper of een professioneel bureau inhuren? Budget dicteert meestal de bouwmethode, maar wees gewaarschuwd, als het gaat om website-ontwikkeling, krijgt u waar u voor betaalt. Natuurlijk, de buurjongen zal een site voor je overgeven als je een pizza voor ze koopt of je dochter met ze naar het schoolbal laat gaan, maar je krijgt een website die eruitziet en presteert alsof hij is ontworpen door de kind naast de deur.

Definieer de marketing
Als je het bouwt, komen ze dan? Niet op je leven, althans niet zonder een goede marketingcampagne. Uw website moet een onderdeel worden van al uw marketinginspanningen, zowel online als offline.

Zet het websiteadres op uw visitekaartjes, brochures, briefpapier en al het materiaal. Neem het adres op in uw advertenties; print, tv en radio. Doe je liever aan online marketing, zoek dan uit waar je doelgroep surft en adverteer daar.

Als marketing je vreemd is, doe jezelf dan een plezier en schakel een expert in. Veel bedrijven falen omdat ze simpelweg niet weten hoe ze hun producten en diensten effectief op de markt kunnen brengen. Dit is ook de ondergang van de meeste zakelijke websites.