Chatbot

Naarmate bedrijven meer en meer afhankelijk worden van directe communicatie hun klanten, wordt de kunst van klantenservice en ervaring steeds belangrijker, en, zoals bij alle aspecten van marketing, kan de ontwikkeling van innovatieve en geavanceerde technologieën een boost geven aan de algehele verkoop en betrokkenheid.

Als het echter gaat om het creëren van nieuwe technologie – vooral zoiets gedurfd en grensverleggend als een chatbot – is het moeilijk om te weten waar te beginnen of zelfs wie te vragen.

Er zijn tal van aanbieders van chatbotoplossingen met als doel uw zakelijke ondersteuningsservice te benutten, maar het punt is dat u de vraag kent die van invloed kan zijn op de oplossing die ze hebben bedacht.

Daarom heb ik deze lijst met vragen samengesteld die je aan je chatbotbedrijf moet stellen voordat je besluit samen te werken.

Een chatbot is een geweldige manier om met uw klanten te communiceren. Maar hoe begin je zelf met het maken van een chatbot?

Veel informatie is online beschikbaar, maar eerlijk gezegd is het verspreid over verschillende websites en forums. In dit artikel wil ik je helpen om het lawaai weg te nemen.

 Hier beantwoord ik de vijf (belangrijkste) vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint met het bouwen van je chatbot.

1. Welke doelen moet uw chatbot vervullen?

Technologie werkt het beste in uw voordeel als het op de juiste manier wordt gebruikt en als u het doel kent voordat u ermee aan de slag gaat, is het een betere keuze.

Een one-size-fits-all oplossing kan een nachtmerrie worden als u niet echt weet wat u ermee wilt doen voor uw organisatie of bedrijf.

Een chatbot als ai-services kan een goede manier zijn om het aantal inkomende oproepen naar een klantenservice te verminderen. Maar dit is niet altijd het geval. Je moet een specifiek doel hebben waarom je een chatbot wilt gebruiken.

Als u bijvoorbeeld weet welk type vragen kan worden gesteld, helpt een eenvoudige commando-bot die in een structurele stroom reageert met de beperkt mogelijke vragen en antwoorden.

En als je wilt dat je chatbot een beetje een hoge mate van complexiteit oplost, dan heb je misschien een gespreksbot met kunstmatige intelligentie nodig.

Afhankelijk van de factor tussen het verminderen van het aantal contacten of u meer wilt focussen op klanttevredenheidsdoelstellingen, kunnen de keuzes verschillen.

Daarom moet u het vanaf het begin met dit in gedachten ontwerpen. Anders krijg je een duur systeem dat je niet echt helpt om je doelstellingen te bereiken.

2. Weten over uw doelgroep

Een chatbot is goed voor één ding: interactie met mensen. Goede robots, slimme algoritmen en een engine voor natuurlijke taalverwerking zijn niet genoeg: wat je echt nodig hebt, is ervoor te zorgen dat de mens aan de andere kant het gevoel heeft dat de interactie de moeite waard was.

Consumenten hebben de smaak te pakken gekregen voor het gebruik van chatbots. Maar als ze niet werken zoals verwacht, verliezen ze snel hun interesse. Daarom is het van cruciaal belang om vanaf het begin te bepalen wie de doelgroep van uw chatbot is.

oordat je de wielen van een AI-systeem in beweging zet, is het belangrijk om de balans op te maken van je publiek. Als u dit doet, kunt u erachter komen wie uw chatbot gaat gebruiken en hoe ze verwachten dat deze zal werken.

Uw belangrijkste publiek geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan Spaans en uw chatbot communiceert met hen in het Engels. Dit kan een barrière vormen in plaats van een oplossing en kan klanten aan de andere kant frustreren.

U moet het bedrijf voor chatbotontwikkelingsdiensten verduidelijken over het type publiek, zodat ze een meertalige chatbot voor u kunnen maken in plaats van een algemeen type.

3. Welk type chatbot wil je?

U wilt een chatbot voor uw bedrijf of organisatie. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de keuze die u hebt gemaakt, zoals het budget en de complexiteit van vragen.

U bent er vrij zeker van dat eenvoudig of complex de twee belangrijkste opties zijn. Maar uitzoeken welke voor u geschikt is, kan lastig zijn als u ze niet kent.

In principe zijn er drie soorten chatbots. De eerste, eenvoudige of gescripte chatbots die zijn ontworpen om op specifieke vragen te reageren. Ze volgen gespreksscripts, terwijl AI-chatbots kunstmatige intelligentie gebruiken om de stroom van gesprekken te begrijpen en dienovereenkomstig te reageren. En last but not least is Voice-bot ook een type van hen.

Zoals met alle dingen in het leven, is het het beste om het gezegde in gedachten te houden: spring nooit in iets nieuws zonder te weten waar je eigenlijk aan begint. Dus het begrijpen van de complexiteit van klantvragen en het verstandig kiezen van de juiste bot is de enige suggestie.

4. Welke vragen moet de chatbot kunnen beantwoorden?

 Als u een succesvolle bot wilt bouwen om het grootste aantal gebruikers tevreden te stellen, is het belangrijk dat u de vragen opsomt die deze moet kunnen beantwoorden. Geef prioriteit aan uw meest voorkomende klantenserviceverzoeken.

5. Waar wil je je chatbot inzetten?

Het is een grote vraag, dus laten we de sites en kanalen opsplitsen die u kunt gebruiken: Facebook Messenger, Slack, Twitter DM, webchat op uw site of uw mobiele app.

Je zult ook een of meer kanalen willen kiezen, afhankelijk van je ideale gebruikersbestand, rekening houdend met het feit dat de klanten van vandaag naadloze ervaringen willen via verschillende kanalen.

 Gebruik deze gids om u te helpen deze belangrijke beslissingen te nemen — het kan u later tijd en kopzorgen besparen.

6. Wat is uw budget?

Het is misschien moeilijk om op dit moment na te denken over meer uitgeven, maar houd er rekening mee dat veel leveranciers goedkope chatoplossingen bieden die meestal onder de verwachtingen presteren. Basischatbots frustreren vaak klanten en leggen meer druk op uw ondersteuningsteams.

De meeste goedkope chatbot-oplossingen die er zijn, zijn vrij eenvoudig. Je krijgt waar je voor betaalt, dus plan wat meer geld uit te geven voor een intelligente bot die je klanten echt begrijpt en helpt in plaats van ze te frustreren door hun problemen niet op te lossen.

7. Heb je de mogelijkheden om je chatbot te beheren?

De chatbot heeft aandacht nodig om te zorgen dat het goed gaat. En daarvoor moet je ofwel een lid inhuren om te zorgen dat het geïntegreerd is, goed genoeg te optimaliseren en te kijken naar de fout die miscommunicatie kan veroorzaken, of je kunt een externe oplossing kiezen?

 Als u personeel aan boord heeft dat is opgeleid in chatbottechnologieën en de ins en outs van uw klantenservicestrategie kent, is een interne implementatie wellicht iets voor u.

Maar als u niet zeker weet hoe u deze technologie moet gebruiken, of als u niet genoeg teamleden heeft om ermee om te gaan, overweeg dan om samen te werken met een ervaren leverancier.