ArchimedesIT Google Chrome

De aankomende versie 90 van Chrome gebruikt standaard https: // in de adresbalk, wat de beveiliging en laadsnelheid aanzienlijk verbetert. HTTPS-acceptatie is de afgelopen zes jaar aanzienlijk gestegen nadat Google in 2014 aankondigde dat HTTPS zou worden gebruikt als een rangschikkingssignaal in zoekresultaten.

In februari 2021 ontdekte W3Techs dat 82,2% van de websites een geldig SSL-certificaat gebruikt. Tegenwoordig gebruikt meer dan 98% van de pagina’s die in Chrome worden geladen HTTPS als het standaardprotocol, waardoor deze wijziging wordt aangebracht in het gebruik van HTTPS als standaard voor langverwachte navigatie.

Momenteel gebruikt Chrome elke keer dat een gebruiker een site in de adresbalk plaatst zonder het protocol op te geven, zoals “example.com”, standaard HTTP en moet het vervolgens opnieuw proberen voor HTTPS. De update in Chrome 90 is goed nieuws voor Chrome-gebruikers, omdat het de laadsnelheid verbetert voor sites die HTTPS ondersteunen door de omleidingslus weg te halen na de eerste keer laden. Een gif op de Chromium-blog illustreert dit op een leuke manier:

Degenen die Chrome Canary gebruiken, hebben toegang tot experimenten om het uit te proberen vóór de release van versie 90. Navigeer naar de volgende URL om de experimentele functie als ingeschakeld te markeren. Eigenaren van WordPress-sites zullen ervoor willen zorgen dat hun sites HTTPS gebruiken om te profiteren van de snelheidsboost die deze wijziging met zich meebrengt.

Gelukkig, voor degenen die nog niet zijn gemigreerd, maakt de nieuwste versie 5.7 het gemakkelijk om met één klik op de knop bij te werken. WordPress kan detecteren of de hostingomgeving van de site HTTPS ondersteunt en biedt vervolgens een updateproces met één klik via het Site Health-scherm.

Het behandelt zelfs waar mogelijk het herschrijven van gemengde inhoud, zodat site-eigenaren zich geen zorgen hoeven te maken over een heleboel verbroken links na het migreren. Chrome 90 ging half maart in bèta. De stabiele release is gepland voor 20 dagen na de bèta op 13 april 2021.